Pizza z boczkiem i cebulą poleca się na obiad, kolację lub na imprezę. Smak, który polubi każdy.
Pizza z boczkiem i cebulą
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- sos pomidorowy,
- mozarella posiekana na małe kawałki,
- pół szklanki tartego sera żółtego,
- 12 plastrów boczku,
- cebula szalotka pokrojona w plasterki,
- słodka papryka, oregano
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- Po tym czasie uformować ciasto na blaszkach.
- Posmarować sosem pomidorowym.
- Na wierzchu układać mozarellę, plasterki boczku i cebuli. Posypać tartym serem i przyprawami.
- Piec około 11 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
Dodaj komentarz