Niby pizza, niby pieróg, niby calzone… Pizza pieróg to świetny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować i znudziła im się tradycyjna pizza.
Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego. Jako sos do pieroga Smok poleca sos pomidorowy.
Pizza pieróg
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy.
- sos pomidorowy,
- 1 kulka sera mozarella,
- 100g sera żółtego gouda lub edam,
- 100g fileta z kurczaka,
- 1 pomidor,
- mała puszka kukurydzy,
- oregano, bazylia, słodka papryka,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- W międzyczasie pokroić filet z kurczaka w niedużą kostkę. Posolić, popieprzyć. Podsmażyć.
- Podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować w kształt koła.
- Posmarować dokładnie sosem pomidorowym z pominięciem krawędzi.
- Rozłożyć kurczaka i plasterki mozarelli, plasterki sera żółtego i kukurydzę na środku ciasta. Posypać przyprawami.
- Złożyć ciasto na pół i zlepić krawędzie formując pieróg. Posypać przyprawami.
- Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż ciasto będzie zarumienione.
Smocze porady:
Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego.
Dobrze, żeby ciasto było rozwałkowane równomiernie. Należy uważać, żeby nie było zbyt grube na krawędziach - lepiej, żeby było grubsze na środku.
Dodaj komentarz