Pizza bagieta

Uwielbiasz pizzę, ale chcesz poeksperymentować? Znudziła Ci się typowa forma pizzy? Pizza bagieta to coś dla Ciebie. Zaskocz swoich gości.

Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego. Jako sos na pizzę Smok poleca sos pomidorowy.

Pizza bagieta

pizza-bagieta

Porcje: 2 bagiety

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
  • 250ml ciepłej wody,
  • 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.
  • sos pomidorowy,
  • 2 kulki sera mozarella,
  • 400g sera żółtego,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej.
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • oregano, bazylia, słodka papryka.

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
  3. Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
  4. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
  6. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni.
  7. Podzielić ciasto na 2 porcje i rozwałkować na prostokąt.
  8. Posmarować sosem pomidorowym na połowie (wzdłuż długiej krawędzi.
  9. Rozłożyć plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawinąć, formując bagietę, zlepić.
  10. Posypać przyprawami.
  11. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
  12. Udekorować plasterkami szynki na wierzchu, Obok ułożyć po kilka pomidorków koktajlowych.

Smocze porady:

Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego.

 

Pizzę bagietę można pokroić na "plastry" i podawać na imprezie jako przekąskę.

https://www.bardzogrubysmok.pl/pizza-bagieta/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *