Uwielbiasz pizzę, ale chcesz poeksperymentować? Znudziła Ci się typowa forma pizzy? Pizza bagieta to coś dla Ciebie. Zaskocz swoich gości.
Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego. Jako sos na pizzę Smok poleca sos pomidorowy.
Pizza bagieta
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy.
- sos pomidorowy,
- 2 kulki sera mozarella,
- 400g sera żółtego,
- kilka plastrów szynki parmeńskiej.
- kilka pomidorków koktajlowych,
- oregano, bazylia, słodka papryka.
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni.
- Podzielić ciasto na 2 porcje i rozwałkować na prostokąt.
- Posmarować sosem pomidorowym na połowie (wzdłuż długiej krawędzi.
- Rozłożyć plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawinąć, formując bagietę, zlepić.
- Posypać przyprawami.
- Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
- Udekorować plasterkami szynki na wierzchu, Obok ułożyć po kilka pomidorków koktajlowych.
Smocze porady:
Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego.
Pizzę bagietę można pokroić na "plastry" i podawać na imprezie jako przekąskę.
Dodaj komentarz