Piersi z kaczki w soku pomarańczowym

wpis w: dania mięsne | 0

Piersi z kaczki to idealny wybór na świąteczny obiad. Smok poleca piersi z kaczki szczególnie na obiad Bożonarodzeniowy lub Wielkanocny. Ale oczywiście znajdzie się też szereg innych okazji, żeby zajadać się tym pysznym mięsem.

Piersi z kaczki w soku pomarańczowym

Kaczka

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 3 godzin/y

Czas całkowity: 3 godzin/y, 5 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • jabłko [ewentualnie].

Przygotowanie:

  1. Piersi z kaczki natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Ułożyć w garnku skórką do dołu i trochę poddusić.
  3. Obrócić na drugą stronę.
  4. Gotować delikatnie ok 3 godziny. W połowie tego czasu obrócić.
  5. Niedługo przed końcem gotowania i podaniem wkroić ósemki jabłka (ewentualnie).
https://www.bardzogrubysmok.pl/piersi-z-kaczki-w-soku-pomaranczowym/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *