Piersi z kaczki to idealny wybór na świąteczny obiad. Smok poleca piersi z kaczki szczególnie na obiad Bożonarodzeniowy lub Wielkanocny. Ale oczywiście znajdzie się też szereg innych okazji, żeby zajadać się tym pysznym mięsem.
Piersi z kaczki w soku pomarańczowym
Składniki:
- 4 piersi z kaczki,
- 2 szklanki soku pomarańczowego,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- jabłko [ewentualnie].
Przygotowanie:
- Piersi z kaczki natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
- Ułożyć w garnku skórką do dołu i trochę poddusić.
- Obrócić na drugą stronę.
- Gotować delikatnie ok 3 godziny. W połowie tego czasu obrócić.
- Niedługo przed końcem gotowania i podaniem wkroić ósemki jabłka (ewentualnie).
Dodaj komentarz