Pierogi z makiem to u wielu jest jedna z 12 potraw wigilijnych. Może i Wy się skusicie na taką pyszną tradycję jedzeniową?
Pierogi z makiem
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- 100g maku,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki miodu,
- garść drobno pokrojonych orzechów,
- garść pokrojonych rodzynek
Przygotowanie:
- Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
- Zagrzać mleko. Wsypać do niego mak, bakalie, masło i miód. Gotować ok 20-30 minut.
- Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka.
- Nakładać farsz łyżeczką.
- Zlepiać brzegi kółek ciasta dobrze, uważać, żeby nie wypłynął farsz. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
- Wrzucić do gotującej się wody.
- Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Podawać polane masełkiem.
Dodaj komentarz