W sezonie jabłkowym, gdy drzewa obrodzą, czasami aż zaczyna brakować pomysłów, jak jeszcze ten pyszny owoc można wykorzystać. Smok poleca więc pierogi z jabłkami. Ta mniej typowa propozycja pierogowa na pewno przypadnie Wam do gustu.
Pierogi z jabłkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- łyżka oleju,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- 5 jabłek,
- cynamon, cukier.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ze sobą zmieszać.
- Wyrobić ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dolać trochę wody.
- Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie będzie gotowe do wałkowania.
- Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
- Jabłka zmieszać z cynamonem i [ewentualnie] cukrem.
- Rozwałkować ciasto pierogowe.
- Wycinać z ciasta koła za pomocą szklanki.
- Kłaść masę jabłeczną na środku koła z ciasta.
- Zagniatać ciasto z farszem w kształt pierogów.
- Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gotować przez ok 7 minut po wypłynięciu ich na powierzchnię.
Dodaj komentarz