Wszystkie pierogi są pyszne! Tym razem pora na pierogi meksykańskie – niezwykle smaczne i sycące. Od razu zróbcie ich więcej!
Pierogi meksykańskie
Składniki:
- 200g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1/2 puszki fasoli czerwonej,
- 2 pomidory,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w wiórki. Zeszklić na oleju na patleni.
- Dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podusić przez chwilę.
- Pokroić pomidory i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
- Na patelnię dodać pomidory, fasolę czerwoną i kukurydzą. Dusić razem.
- W międzyczasie na stolnicy wymieszać mąkę, wodę i 1 łyżeczkę soli. Wyrobić ciasto. W miarę konieczności dodać trochę wody.
- Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka lub nożem wycinać kwadraty.
- Nakładać łyżeczką trochę farszu i zlepiać brzegi pierogów.
- Wrzucić do gotującej się wody.
- Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz