Piernik do obowiązkowe ciasto na każde Boże Narodzenie. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się ze Świętami. W tym roku proponujemy piernik z orzechami.
Piernik z orzechami
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 150g masła,
- 2 łyżki wody,
- filiżanka mleka,
- 10 łyżek miodu,
- 2,5 szklanki mąki,
- 15g proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki + 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- ok 150g orzechów włoskich drobno pokrojonych,
- ok 30g skórki pomarańczowej,
- sól
Przygotowanie:
- 2 łyżki cukru podgrzewać w rondlu aż się rozpuści i zbrązowieje.
- Dolać 2 łyżki wody i mieszać aż stwardniały karmel się rozpuści.
- Dodać miód i masło. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywno z solą i 2 łyżkami cukru.
- Resztę cukru utrzeć z żółtkami na puszystą masę.
- Do masy z żółtego dodać masę miodowo-maślaną i przyprawę piernikową. Delikatnie wymieszać.
- Do masy żółtkowo-miodowej dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać mleko. Wymieszać.
- Na koniec dodać orzechy i skórkę pomarańczową.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć do długiej, wysokiej formy (keksówki) posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!
Dodaj komentarz