Tradycyjny piernik długodojrzewający na Boże Narodzenie – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto!
Piernik bożonarodzeniowy zaczynamy przygotowywać już w połowie listopada, po czym zostawiamy go na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu, by po tym czasie upiec i następnie dokończyć.
Składniki:
- 0,5l miodu,
- 2 szklanki cukru (niepełne),
- 250g margaryny,
- 1kg + 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki sody,
- 0,5 szklanki mleka,
- sól,
- 3 opakowania przyprawy do piernika,
- 600g powideł śliwkowych,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 400g masy marcepanowej,
- 400g dżemu wiśniowego lub z owoców leśnych,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 100g masła.
Przygotowanie:
- W połowie listopada przygotować baty piernikowe:
- Miód, cukier i margarynę podgrzać i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
- Wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajka, ostygniętą masę miodową i mleko.
- Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 tygodnie.
- Około 2 tygodnie przed Świętami upiec ciasto:
- Ciasto podzielić na 3 części. Piec każdą część osobno po kolei w dużej formie prostokątnej tak, żeby otrzymać 3 podobne płaty piernikowe,
- Piec ok 25 minut w 180st.
- Po upieczeniu i ostygnięciu płaty piernikowe owinąć w ściereczkę i odstawić, na tydzień żeby ciasto zmiękło.
- Około 3-4 dni przed Świętami przełożyć piernik masami:
- W garnku podgrzać powidła śliwkowe wraz z 1 tabliczką czekolady, wymieszać.
- Spodni płat piernikowy wyłożyć ciepłą masą śliwkową. Przykryć drugim płatem piernikowym.
- Kolejną warstwę posmarować połowę dżemu (podgrzanego, żeby był lekko płynny) i wyłożyć masą marcepanową.
- Trzeci płat piernikowy wysmarować od spodu resztą dżemu i położyć go na wierzchu (dzięki dżemowi przyklei się do marcepanu i spodnich warstw). Całość lekko docisnąć i odstawić na kilka dni.
- Dzień przed Świętami dokończyć piernik:
- Pokroić wzdłuż krótszego boku na 3 części.
- Masło, 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Masą czekoladową polać pierniki.
Smocze porady:
Wyrobione ciasto piernikowe można odstawić też w inne chłodnawe miejsce, niekoniecznie do lodówki.
Jeżeli upieczone płaty piernikowe nie zmiękną, nic się nie dzieje - zmiękną później.
Smok miał problem z kupnem zwykłej masy marcepanowej - jako zamiennik sprawdzają się "marcepanowe chlebki". Trzeba odskrobać czekoladę i wykorzystać marcepan. Odskrobaną czekoladę wedle uznania można zjeść lub rozpuścić z powidłem śliwkowym.
Smok poleca część gotowego piernika zostawić w lodówce lub zamrażarce i wyjąć na Święto Trzech Króli - wtedy jest najsmaczniejsze!
Dodaj komentarz