Przepyszne pączki z różą. Czy może być coś smaczniejszego na karnawał? Pączki z różą to przecież najbardziej tradycyjne wypieki karnawałowe obok oponek i pączków serowych.
Pączki z różą
Składniki:
- 20g świeżych drożdży,
- 250ml ciepłego mleka,
- 600g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 70g cukru
- szczypta soli,
- 2 łyżki rumu lub spirytusu,
- 100g roztopionego masła,
- olej i/lub smalec do smażenia,
- marmolada z róży do nadziewania,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Zrobić zaczyn: drożdże z dwoma łyżeczkami cukru rozpuścić w ciepłym (niegorącym) mleku, dodać mąkę, wymieszać i odczekać ok 10 minut do podwojenia objętości.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
- Ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na ok 1,5cm i wycinać kółka szklanką. Zostawić pod ścierką do wyrośnięcia na ok 30 minut.
- Smażyć na średnim ogniu z obu stron aż ciasto się zarumieni. Wyjmować na ręcznik papierowy lub bibułkę do odsączenia. Ciepłe pączki nadziewać szprycą marmoladą z róży.
Smocze porady:
Ciasto do wyrośnięcia najlepiej zostawić w misce oprószonej mąką, w ciepłym miejscu ale nie bezpośrednio przy kaloryferze.
Smok używa 2 smalców i oleju.
Smaży w głębokim garnku, żeby jak najmniej pryskało na około.
Zamiast wałkować i wycinać kółka, można uformować pączki od razu jako kulki (nieduże!)
2 Responses