Jak karnawał to pieczemy oponki karnawałowe! Przepyszne oponki to przecież jedne z najbardziej tradycyjnych wypieków karnawałowych obok pączków z różą i pączków serowych.
Oponki
Składniki:
- 0,5kg mąki,
- 0,5kg sera białego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka spirytusu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki margaryny,
- olej,
- sól
Przygotowanie:
- Ser i margarynę zmielić.
- Dodać jajka, mąkę, cukier, sól i sodę.
- Zarobić ciasto (ciasto ma być wolniejsze niż na pierogi).
- Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
- Wykrawać szklanką i kieliszkiem.
- Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu krótko do zarumienienia na obu stronach.
Smocze porady:
Najwygodniej wkładać i wyjmować oponko widelcem, natomiast małe kulki łyżką.
Dodaj komentarz