Oponki karnawałowe

Jak karnawał to pieczemy oponki karnawałowe! Przepyszne oponki to przecież jedne z najbardziej tradycyjnych wypieków karnawałowych obok pączków z różąpączków serowych.

Oponki

oponki

Porcje: ok 80 sztuk dużych i 80 małych

Składniki:

  • 0,5kg mąki,
  • 0,5kg sera białego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • olej,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ser i margarynę zmielić.
  2. Dodać jajka, mąkę, cukier, sól i sodę.
  3. Zarobić ciasto (ciasto ma być wolniejsze niż na pierogi).
  4. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
  5. Wykrawać szklanką i kieliszkiem.
  6. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu krótko do zarumienienia na obu stronach.

Smocze porady:

Najwygodniej wkładać i wyjmować oponko widelcem, natomiast małe kulki łyżką.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/oponki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *