Omlet białkowy wytrawny

wpis w: śniadania | 0

Często po wypiekach zostają nam nieużyte białka kurze. Zamiast je wylewać do zlewu, warto zrobić z nich omlet białkowy wytrawny na śniadanie lub kolację.

Omlet białkowy wytrawny

omlet białkowy wytrawny

Czas przygotowania: 5 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 8 minut/y

Czas całkowity: 13 minut/y

Porcje: 1

Składniki:

  • 2 białka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz,
  • trochę masła
  • dodatki: pomidorki koktajlowe, szczypiorek, twarożek

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
  2. Dodać mąkę, mleko, pieprz i delikatnie, dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle po ok 4 minuty z każdej strony.
  4. Gdy wierzch już się lekko zetnie, przełożyć omlet na duży talerz, przykryć drugim talerzem, obrócić i tak obróconego omleta smażyć na drugiej stronie.
  5. Podawać z ulubionymi składnikami, np. z pomidorkami i szczypiorkiem lub twarożkiem
https://www.bardzogrubysmok.pl/omlet-bialkowy-wytrawny/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *