Często po wypiekach zostają nam nieużyte białka kurze. Zamiast je wylewać do zlewu, warto zrobić z nich omlet białkowy wytrawny na śniadanie lub kolację.
Omlet białkowy wytrawny
Składniki:
- 2 białka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka,
- sól, pieprz,
- trochę masła
- dodatki: pomidorki koktajlowe, szczypiorek, twarożek
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
- Dodać mąkę, mleko, pieprz i delikatnie, dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
- Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle po ok 4 minuty z każdej strony.
- Gdy wierzch już się lekko zetnie, przełożyć omlet na duży talerz, przykryć drugim talerzem, obrócić i tak obróconego omleta smażyć na drugiej stronie.
- Podawać z ulubionymi składnikami, np. z pomidorkami i szczypiorkiem lub twarożkiem
Dodaj komentarz