Dwie osoby mają urodziny w tym samym czasie? Smok prezentuje rozwiązanie tego problemu: niebiesko-zielony tort na podwójne urodziny. Dlaczego taka kolorystyka? Jedna z osób lubi kolor zielony, a druga niebieski. Robiąc dwukolorowy tort obie będą czuć, że jest to tort dla nich.
Przez warstwy galaretki w torcie wykonanie tortu trwa sporo czasu. Na każdą warstwę galaretki potrzebujemy ok godziny, żeby się schłodziła i następnie stężała na torcie. Warto więc dobrze rozplanować sobie czasowo wszystkie prace nad tortem.
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego. Jednokolorowa wersja tortu: tort niebieski.
Składniki:
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, zielony barwnik, sól,
- MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, 0,75 opakowania serka mascarpone, barwnik niebieski,
- MASA BIAŁA: 300ml śmietanki 30%, 0,25 opakowania serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 filiżanki gorącej wody,
- GALARETKI: zielona o smaku kiwi i niebieska,
- OWOCE: kiwi, winogrona (lub wedle uznania), borówki.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia, zielony barwnik, i sól i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
- Rozpuścić zieloną galaretkę i pozostawić do wystygnięcia,
- Na spodnią warstwę ułożyć borówki i zalać zieloną tężejącą galaretką.
- Ubić śmietanę. Po łyżce dodać mascarpone miksując na niskich obrotach, Dodać barwnik niebieski. Całość dobrze wymieszać.
- Wyłożyć 1/2 niebieskiej masy śmietanowej na zieloną galaretkę.
- Ułożyć kawałki kiwi.
- Położyć drugi blat biszkoptu.
- Rozpuścić niebieską galaretkę i pozostawić do wystygnięcia,
- Na spodnią warstwę ułożyć połówki winogron i zalać niebieską tężejącą galaretką.
- Wyłożyć resztę niebieskiej masy śmietanowej.
- Rozpuścić (dokładnie!) żelatynę w 1/3 w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia.
- Ubić śmietanę. Po łyżce dodać mascarpone miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać.
- Białą masą śmietanową udekorować i "otynkować" tort.
- Udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
Smocze porady:
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Do tynkowania tortu najlepiej użyć płaską packę do nakładania masy na boki tortu i pędzelek kuchenny (jak na zdjęciu) do rozsmarowywania i tworzenia szlaczka. Można się też wspomóc łyżką.
Dodaj komentarz