Niebiesko-zielony tort na podwójne urodziny

wpis w: torty | 0

Dwie osoby mają urodziny w tym samym czasie? Smok prezentuje rozwiązanie tego problemu: niebiesko-zielony tort na podwójne urodziny. Dlaczego taka kolorystyka? Jedna z osób lubi kolor zielony, a druga niebieski. Robiąc dwukolorowy tort obie będą czuć, że jest to tort dla nich.

Przez warstwy galaretki w torcie wykonanie tortu trwa sporo czasu. Na każdą warstwę galaretki potrzebujemy ok godziny, żeby się schłodziła i następnie stężała na torcie. Warto więc dobrze rozplanować sobie czasowo wszystkie prace nad tortem.

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego. Jednokolorowa wersja tortu: tort niebieski.

Niebiesko-zielony tort na podwójne urodziny

Tort na podwójne urodziny

Czas przygotowania: 3 godzin/y, 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 4 godzin/y, 10 minut/y

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, zielony barwnik, sól,
  • MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, 0,75 opakowania serka mascarpone, barwnik niebieski,
  • MASA BIAŁA: 300ml śmietanki 30%, 0,25 opakowania serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 filiżanki gorącej wody,
  • GALARETKI: zielona o smaku kiwi i niebieska,
  • OWOCE: kiwi, winogrona (lub wedle uznania), borówki.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  2. Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia, zielony barwnik, i sól i miksować na niskich obrotach.
  3. Piec 40min w 175st.
  4. Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
  5. Rozpuścić zieloną galaretkę i pozostawić do wystygnięcia,
  6. Na spodnią warstwę ułożyć borówki i zalać zieloną tężejącą galaretką.
  7. Ubić śmietanę. Po łyżce dodać mascarpone miksując na niskich obrotach, Dodać barwnik niebieski. Całość dobrze wymieszać.
  8. Wyłożyć 1/2 niebieskiej masy śmietanowej na zieloną galaretkę.
  9. Ułożyć kawałki kiwi.
  10. Położyć drugi blat biszkoptu.
  11. Rozpuścić niebieską galaretkę i pozostawić do wystygnięcia,
  12. Na spodnią warstwę ułożyć połówki winogron i zalać niebieską tężejącą galaretką.
  13. Wyłożyć resztę niebieskiej masy śmietanowej.
  14. Rozpuścić (dokładnie!) żelatynę w 1/3 w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia.
  15. Ubić śmietanę. Po łyżce dodać mascarpone miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać.
  16. Białą masą śmietanową udekorować i "otynkować" tort.
  17. Udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.

Smocze porady:

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

Do tynkowania tortu najlepiej użyć płaską packę do nakładania masy na boki tortu i pędzelek kuchenny (jak na zdjęciu)  do rozsmarowywania i tworzenia szlaczka. Można się też wspomóc łyżką.

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/niebiesko-zielony-tort-na-podwojne-urodziny/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *