Nie możesz zdecydować się, którą klasykę naleśnikową przygotować: z serem czy z dżemem? Smok poleca zatem naleśniki z twarogiem i dżemem!
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Naleśniki z twarogiem i dżemem
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150g twarogu,
- dżem o ulubionym smaku,
- odrobina śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Połowę każdego naleśnika posmarować twarogiem.
- Na twaróg nałożyć dżem.
- Zwinąć naleśniki zaczynając od strony z twarogiem i dżemem.
- Zwinięte naleśniki na talerzu udekorować dżemem, śmietanką i ewentualnie owocami.
Smocze porady:
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz