Masz ochotę na wytwawne naleśniki, ale nie masz pomysłu na farsz? W takim razie co powiesz na naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką? Pyszne, sycące, proste, a na dodatek nikt z domowników nie zapyta „a gdzie mięso?!” 😉
Naleśniki będą idealnie smakowały podane z sosem, np. pomidorowym lub rzodkiewkowo-porowym.
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką
Składniki:
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,75 szklanki wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 piersi kurczaka,
- 1 pomidor,
- 1 papryka czerwona,
- pół puszki kukurydzy,
- nieduża cebula,
- kilka pieczarek,
- słodka papryka,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Kurczaka pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Posolić i popieprzyć. Polać delikatnie oliwą, posypać słodką papryką i zostawić na ok 10 minut.
- Podsmażyć na patelni, po czym odstawić na bok.
- Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni.
- Pieczarki pokroić w plasterki i również poddusić na patelni.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i chwilę smażyć.
- Na koniec dodać przygotowanego kurczaka, kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora.
- Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką paprykę. Wymieszać i smażyć razem kilka minut.
- Nakładać farsz na połówkę naleśników. Naleśniki zwinąć.
- Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na patelni.
Smocze porady:
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Naleśniki będą idealnie smakowały podane z sosem, np. pomidorowym lub rzodkiewkowo-porowym.
Dodaj komentarz