Naleśniki z indykiem i pieczarkami

Naleśniki z indykiem i pieczarkami zachwycą każdego „mięsożernego” fana naleśników. Pyszne i sycące.

Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.

Naleśniki z indykiem i pieczarkami

naleśniki z indykiem i pieczarkami

Porcje: 7-8 naleśników

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pierś z indyka,
  • 200g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • kilka plasterków żółtego sera [opcjonalnie],
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
  2. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
  3. Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
  4. Indyka pokroić na drobną kosteczkę. Posolić i popieprzyć.
  5. Podsmażyć na patelni.
  6. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni.
  7. Pieczarki pokroić w plasterki i również poddusić na patelni.
  8. Indyka, cebulę i pieczarki wymieszać.
  9. Nakładać farsz na połówkę naleśników. Naleśniki składać na ćwiartki.
  10. Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na patelni.
  11. Obrócić na drugą stronę. Nałożyć plasterek sera i podsmażyć aż ser się trochę rozpuści.

Smocze porady:

Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/nalesniki-z-indykiem-i-pieczarkami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *