Kto z Was nie lubi borówek? Można się nimi zajadać pod każdą postacią? A co powiecie na naleśniki z borówkami? Będą dobrze smakować zarówno na śniadanie, obiad czy jako deser.
Naleśniki z borówkami
Składniki:
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,75 szklanki wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- borówki (im więcej, tym lepiej),
- 250ml śmietanki 30%,
- łyżeczka cukru pudru,
- mascarpone.
Przygotowanie:
- Borówki umyć i osuszyć.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
- Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Każdy naleśnik smarować serkiem mascarpone, posypać borówkami.
- Zawinąć lub złożyć naleśnik.
- Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać borówkami.
Smocze porady:
Serek mascarpone wewnątrz naleśników można zastąpić nadzianiem ich bitą śmietaną. Wtedy trzeba przygotować jej odpowiednio więcej.
Dodaj komentarz