Masz już dosyć nudnych kanapek na śniadanie? Przejadła Ci się jajecznica? Muffiny jajeczne z serem i szynką urozmaicą Twoje śniadanie i z pewnością będą Ci bardzo smakować.
Muffiny jajeczne z serem i szynką
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 plasterek żółtego sera,
- 1 plasterek szynki,
- 1 plasterek pomidora,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Wgłębienie w formie na muffinki wyłożyć dookoła plasterkiem żółtego sera (pokrój go na 2-3 paski).
- To samo zróbić z plasterkiem szynki.
- Plasterek pomidora pokroić na małe kawałeczki i wsypać do foremki.
- W osobnym kubeczku rozbełtać jajko. Posolić, popieprzyć i dodać pokrojony szczypiorek.
- Wlać masę jajeczną do foremki.
- Piec w piekarniku ok 10-15 minut w 170st aż do ścięcia się jajka.
Smocze porady:
Wyjęcie gorącej jajecznej muffinki z foremki może wydawać się dość trudne. Smok radzi najpierw nożykiem podważyć roztopiony ser z brzegów, po czym całość powinna wyjąć się bez większego problemy łyżką stołową 🙂
Podawać z chlebem lub kanapkami.
Dodaj komentarz