W przedświątecznym okresie idealnie sprawdzą się muffinki piernikowe z powidłami. Gwarantują smak i zapachy jednoznacznie kojarzące się z Bożym Narodzeniem.
Muffinki piernikowe z powidłami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- sól,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki mleka,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 7-8 łyżek miodu,
- powidła śliwkowe, konfitura wiśniowa lub mus z suszu
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki (makę, sól, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao) wymieszać.
- Dodać mleko, jajko, miód i olej.
- Całość dobrze ze sobą wymieszać.
- Na dno foremek wyłożyć masę,
- Na to nałożyć trochę powideł śliwkowych, konfitury wiśniowej lub musu z suszu.
- Przykryć masą do ok 2/3 wysokości foremki.
- Piec ok 25 minut w 180 st.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!
Dodaj komentarz