Muffinki piernikowe z powidłami

W przedświątecznym okresie idealnie sprawdzą się muffinki piernikowe z powidłami. Gwarantują smak i zapachy jednoznacznie kojarzące się z Bożym Narodzeniem.

Muffinki piernikowe z powidłami

muffinki piernikowe z powidłami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • sól,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 7-8 łyżek miodu,
  • powidła śliwkowe, konfitura wiśniowa lub mus z suszu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki (makę, sól, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao) wymieszać.
  2. Dodać mleko, jajko, miód i olej.
  3. Całość dobrze ze sobą wymieszać.
  4. Na dno foremek wyłożyć masę,
  5. Na to nałożyć trochę powideł śliwkowych, konfitury wiśniowej lub musu z suszu.
  6. Przykryć masą do ok 2/3 wysokości foremki.
  7. Piec ok 25 minut w 180 st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/muffinki-piernikowe-z-powidlami/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *