Lubicie ciasta i mazurki, ale boicie się o kalorie? A może ze względów zdrowotnych nie możecie zajadać się tradycyjnymi smakołykami wielkanocnymi? Mazurek żytni z masą pomarańczową to fit wersja tradycyjnego mazurka wielkanocnego idealna dla Was!
Masa cytrusowa daje smak delikatnej goryczki, więc świetnie komponuje się ze słodkim spodem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Dzięki temu mazurek w te wersji nie jest zbyt słodki i wyróżnia się wśród mnóstwa słodkich wypieków. Z pewnością goście będą zachwyceni, kiedy zaserwujesz im taki „inny” deser.
Smok poleca też mazurek kajmakowy. Oba razem nie tylko będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole, ale też pomogą zachować równowagę w „przesłodzeniu” świątecznymi wypiekami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej,
- 0,5 kostki masła,
- 1 żółtko,
- ok 50ml zimnej wody,
- sól,
- 2 pomarańcze,
- 1 cytryna,
- ok 1 szklanka cukru,
- kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
- Masło posiekać z mąką.
- Dodać żółtko, wodę i sól i zagnieść ciasto.
- Włożyć je do lodówki na ok 30-45 minut.
- Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wykleić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec 25-30 minut.
- Umyć i sparzyć cytrusy, pokroić je na kawałeczki (wraz ze skórką).
- Usunąć pestki i zmiksować.
- Przełożyć do garnka i dosypać cukru.
- Podgrzewać ok 30 minut, często mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło od spodu.
- Ciepłą polewę przelać na upieczony spód.
- Wyrównać powierzchnię.
- Można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
2 Responses