Mazurek żytni z masą pomarańczową

Lubicie ciasta i mazurki, ale boicie się o kalorie? A może ze względów zdrowotnych nie możecie zajadać się tradycyjnymi smakołykami wielkanocnymi? Mazurek żytni z masą pomarańczową to fit wersja tradycyjnego mazurka wielkanocnego idealna dla Was!

Masa cytrusowa daje smak delikatnej goryczki, więc świetnie komponuje się ze słodkim spodem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Dzięki temu mazurek w te wersji nie jest zbyt słodki i wyróżnia się wśród mnóstwa słodkich wypieków. Z pewnością goście będą zachwyceni, kiedy zaserwujesz im taki „inny” deser.

Smok poleca też mazurek kajmakowy. Oba razem nie tylko będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole, ale też pomogą zachować równowagę w „przesłodzeniu” świątecznymi wypiekami.

Mazurek żytni z pomarańczami

mazurek z masą pomarańczową

Czas przygotowania: 1 godzina

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 30 minut/y

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej,
  • 0,5 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • ok 50ml zimnej wody,
  • sól,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • ok 1 szklanka cukru,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa.

Przygotowanie:

  1. Masło posiekać z mąką.
  2. Dodać żółtko, wodę i sól i zagnieść ciasto.
  3. Włożyć je do lodówki na ok 30-45 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wykleić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ciasto nakłuć widelcem.
  6. Piec 25-30 minut.
  7. Umyć i sparzyć cytrusy, pokroić je na kawałeczki (wraz ze skórką).
  8. Usunąć pestki i zmiksować.
  9. Przełożyć do garnka i dosypać cukru.
  10. Podgrzewać ok 30 minut, często mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło od spodu.
  11. Ciepłą polewę przelać na upieczony spód.
  12. Wyrównać powierzchnię.
  13. Można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
https://www.bardzogrubysmok.pl/mazurek-zytni-z-masa-pomaranczowa/

2 Responses