Mazurek z różą to kolejny pyszny mazurek. Wbrew pozorom nie jest aż tak słodki, jak by się mogło wydawać. Jest po prostu przepyszny!
Mazurek z różą
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 110g masła,
- 3,5 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- sól,
- 200g konfitury z róży,
- 150g serka mascarpone,
- 1/2 tabliczki białej czekolady do dekoracji,
- płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól wymieszaj, zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do pieczenia (uprzednio można je wstępnie rozwałkować).
- Piec 15 minut w 180st.
- Konfiturę z róży podgrzać i wymieszać z serkiem mascarpone.
- Wyłożyć masę na upieczone ciasto.
- Rozpuścić czekoladę, Wyciskać czekoladę na wierzch mazurka ze szprycy rysując linie.
- Przeciągnąć wykałaczką w poprzek narysowanych czekoladą linii.
- Posypać płatkami migdałów.
Dodaj komentarz