Mazurek pistacjowy

wpis w: ciasta, Wielkanoc | 0

Jeżeli znudził Ci się tradycyjny mazurek kajmakowy, a nie chcesz eksperymentować za bardzo z mazurkiem pomarańczowym, warto spróbować pyszną opcję pistacjową na najbliższą Wielkanoc.

Mazurek pistacjowy

mazurek pistacjowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 110g masła,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • opakowanie mascarpone (250g),
  • 3 kopiate łyżki pasty pistacjowej,
  • garść pistacji do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól wymieszaj, zagnieć ciasto.
  2. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do pieczenia (uprzednio można je wstępnie rozwałkować).
  4. Piec 15 minut w 180st.
  5. Mascarpone zmiksować z pastą pistacjową do podwojenia objętości.
  6. Masę pistacjową wyłożyć płasko na ciasto.
  7. Posypać rozbrodnionymi pistacjami.
https://www.bardzogrubysmok.pl/mazurek-pistacjowy/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *