Mazurek kajmakowy to podobnie do babki tradycyjne ciasto wielkanocne. Dlatego dla wielu bez mazurka Wielkanoc nie istnieje 😉 Więc warto przygotować dla siebie i swoich bliskich to pyszne ciasto na Święta.
Smok poleca też mazurek żytni z masą pomarańczową. Oba razem nie tylko będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole, ale też pomogą zachować równowagę w „przesłodzeniu” świątecznymi wypiekami.
Mazurek kajmakowy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 110g masła,
- 3,5 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- sól,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- orzechy i morele do dekolacji.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól wymieszaj, zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do pieczenia (uprzednio można je wstępnie rozwałkować).
- Piec 15 minut w 180st.
- Po ostygnięciu nałożyć masę kajmakową.
- Ozdobić orzechami i morelami.
Smocze porady:
Jeżeli ciasto nie będzie się kleić, należy dodać odrobinę wody.
Dodaj komentarz