Pyszne oblicze makaronu i cukinii. Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym jest prostym daniem, które urozmaici Wasze codzienne obiady. Jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani umiejętności kuchennych. Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym rodzinom i niejednokrotnie będzie gościć na Waszych stołach.
Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebulka,
- 1 mała cukinia,
- 150g śmietany 30%,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- 300 g makaronu.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę.
- Odciąć końcówki cukinii. Zetrzeć na tarle o średnich oczkach.
- Całość podsmażyć.
- W międzyczasie gotować makaron.
- Dodać śmietany, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dusić aż sos zgęstnieje.
- Podawać sos cukiniowo-śmietanowy na gorący makaron.
Smocze porady:
Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją dokładnie umyć.