Makaron z serem to chyba najprostsze danie, w którym nie wykorzystujemy gotowców ze słoika czy torebki. Każdy da radę je przyrządzić, nawet laik. A przy tym nie jest to kompromitacja dla doświadczonego kucharza, bo jest to przepyszne danie. Smokom kojarzy się osobiście z wakacjami na wsi – też macie takie skojarzenie?
Makaron z serem
Składniki:
- ok 200g makaronu ulubionego kształtu (dobrze się tu sprawdzają świderki),
- ok 100g białego sera,
- odrobina śmietanki,
- trochę cukru,
- trochę cynamonu [opcjonalnie].
Przygotowanie:
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie w misce rozrobić ser z odrobiną śmietanki i cukru. Ilość śmietanki i cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych: czy się woli ser bardziej płynny i słodki.
- Na gorący makaron rozłożyć przygotowany ser.
- Można posypać cynamonem.
Smocze porady:
Zamiast rozrabiać ser ze śmietanką i cukrem, można ograniczyć się do samego białego sera i dopiero na talerzu posypać cukrem.
iza
my tez lubimy taki makaron