Jeżeli lubicie grzyby, koniecznie musicie spróbować. Makaron z kurkami to idealna potrawa w sezonie grzybiarskim, ale można użyć też zamrożonych kurek lub kurek ze słoika.
Makaron z kurkami
Składniki:
- 120g makaronu,
- 200g kurek,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- posiekana natka pietruszki,
- 80ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurki umyć dokładnie i osuszyć. Większe kawałki pokroić.
- Makaron ugotować.
- W międzyczasie pokroić cebulę w kosteczkę. Wycisnąć czosnek przez wyciskacz/
- Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek.
- Gdy będą zarumienione, dodać kurki, doprawić solą. Smażyć 2 minuty mieszając.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje.
- Makaron odcedzić.
- Sos nakładać na gorący makaron.
Dodaj komentarz