Chcesz poczuć włoski klimat we własnym domu, a znudziła Ci się już pizza? Smok poleca lasagne po bolońsku. Z pewnością jest to bardzo włoskie danie, które zagości u Ciebie nieraz.
Lasagne po bolońsku
Składniki:
- 300g mięsa mielonego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- passata pomidorowa,
- płaty makaronu do lasagne,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- oregano, bazylia, zioła włoskie,
- słodka papryka, ostra papryka (ewentualnie),
- ser żółty w plastrach lub starty,
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
- Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na oliwie.
- Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.
- Dodać passatę pomidorową oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać przyprawy wedle uznania, wymieszać.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć płatami makaronu.
- Wyłożyć ok 1/2 przygotowanego sosu pomidorowego.
- Ułożyć kolejną warstwę płatów makaronu i sosu pomidorowego.
- Całość przykryć ostatnią warstwą płatów makaronu.
- Na wierzchu rozsmarować pozostały sos pomidorowy i śmietanę, a następnie ułożyć ser żółty.
- Całość można dodatkowo posypać wybranymi przyprawami (np. oregano lub papryką).
- Piec w piekarniku w 190 st. przez 20 minut przykryte folią aluminiową. Po tym czasie zdjęć folię i piec jeszcze 10 minut.
- Podawać po ok 5 minutach po wyjęciu z piekarnika.
Smocze porady:
Smok używa oliwy smakowej - np. paprykowej.
Dodaj komentarz