Kurczak z dynią i marchewką podany z ryżem i posypany natką pietruszki zrobi furorę na każdym stole! Idealna propozycja na jesień.
Kurczak z dynią i marchewką
Składniki:
- ok 1kg polędwiczek z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 dyni hokkaido,
- 3 marchewki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżka majeranku,
- sól, pieprz,
- olej,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Polędwiczki z kurczaka pokroić na mniejsze części.
- Przyprawić kurczaka słodką papryką, kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem.
- Podsmażyć delikatnie na patelni na oleju. Odłożyć na bok.
- Pokroić cebulę w kosteczkę. Przecisnąć czosnek przez praskę.
- Zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze dynię i marchewkę.
- Na dużej patelni na oleju zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać startą dynię i marchewkę. Chwilę podusić.
- Dodać mięso, zalać wodą i dusić razem ok. 20 minut.
- Dodać śmietankę i dusić razem całość jeszcze chwilę. Zredukować sos.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!
Dodaj komentarz