Kurczak z cebulą i serem z piekarnika

wpis w: Uncategorized | 0

Idealnym wyborem na obiad lub ciepłą kolację będzie kurczak z cebulą i serem z piekarnika, a podany z sosem musztardowo-śmietanowym smakuje wręcz przepysznie!

Kurczak z cebulą i serem z piekarnika

kurczak z cebulą i serem z piekarnika

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 3 cebule,
  • 5 garści tartego sera żółtego,
  • odrobina masła,
  • sól, pieprz, przyprawa prowansalska,
  • odrobina oleju,
  • filiżanka musztardy,
  • filiżanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka przepołowić. Każdy kawałek nakroić, żeby utworzyła się kieszonka.
  2. Posolić, popieprzyć i posypać przyprawą prowansanską.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle.
  4. Przestygniętą cebulę wymieszać z tartym serem.
  5. Mieszankę cebuli z serem wkładać do kieszonek z kurczaka.
  6. Tak przygotowane fragmenty fileta z kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
  7. Piec w piekarniku ok 40 minut w 190 stopniach.
  8. W międzyczasie wymieszać musztardę ze śmietanką i zagotować.
  9. Polewać sosem musztardowo-śmietanowym bezpośrednio przed podaniem mięsa na stół.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-z-cebula-i-serem-z-piekarnika/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *