Idealnym wyborem na obiad lub ciepłą kolację będzie kurczak z cebulą i serem z piekarnika, a podany z sosem musztardowo-śmietanowym smakuje wręcz przepysznie!
Kurczak z cebulą i serem z piekarnika
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 3 cebule,
- 5 garści tartego sera żółtego,
- odrobina masła,
- sól, pieprz, przyprawa prowansalska,
- odrobina oleju,
- filiżanka musztardy,
- filiżanka śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka przepołowić. Każdy kawałek nakroić, żeby utworzyła się kieszonka.
- Posolić, popieprzyć i posypać przyprawą prowansanską.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle.
- Przestygniętą cebulę wymieszać z tartym serem.
- Mieszankę cebuli z serem wkładać do kieszonek z kurczaka.
- Tak przygotowane fragmenty fileta z kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
- Piec w piekarniku ok 40 minut w 190 stopniach.
- W międzyczasie wymieszać musztardę ze śmietanką i zagotować.
- Polewać sosem musztardowo-śmietanowym bezpośrednio przed podaniem mięsa na stół.






Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz