Lubicie kuchnię chińską? Lubicie słodkawe smaki? Kurczak w soku pomarańczowym i sezamie na pewno Wam zasmakuje, a przy tym zaskoczy łatwością przygotowania.
Dla fanów kurczaka z różnych stron świata Smok poleca też kurczaka po hiszpańsku.
Kurczak w soku pomarańczowym i sezamie
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, czosnek granulowany, odrobina imbiru,
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sezam.
Przygotowanie:
- Sos sojowy wymieszać z pieprzem, czosnkiem i imbirem.
- Kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, marynować w sosie sojowym ok 10 minut.
- Dosypać łyżkę mąki ziemniaczanej i oblepić nią kawałki kurczaka.
- Tak przygotowanego kurczaka podsmażyć na patelni.
- Dolać sos pomarańczowy (pół szklanki soku zostawić) zmieszany z miodem.
- Do pozostałego soku wsypać resztę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Wlać do kurczaka pod koniec duszenia.
- Podgrzewać aż zgęstnieje.
- Wsypać sezam i wymieszać.
Dodaj komentarz