Kurczak w cieście francuskim z cukinią

Kurczak w cieście francuskim z cukinią nada się zarówno na obiad, ciepłą kolację, jak i jako przekąska na ciepło dla gości. Pycha!

Kurczak w cieście francuskim z cukinią

Kurczak w cieście francuskim z cukinią

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut/y

Czas całkowity: 45 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół niedużej cukinii,
  • pół pomidora,
  • sos pomidorowy,
  • 1 jajko,
  • słodka papryka, zioła włoskie,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka przekroić na połowy otrzymując 4 kawałki.
  2. Przyprawić i obsmażyć wstępnie na patelni na oleju po kilka minut z obu stron.
  3. Ciasto francuskie przekroić na 4 prostokąty.
  4. Każdy prostokąt posmarować sosem pomidorowym.
  5. Cukinię obrać. Pomidora umyć. Pokroić na plasterki.
  6. Na każdym prostokącie (po jednej stronie) ułożyć plasterki warzyw.
  7. Na warzywa ułożyć kurczaka.
  8. Każdy prostokąt zwinąć i skleić z kurczakiem i warzywami w środku.
  9. Zwinięte "kopertki" z ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobinę słodką papryką.
  10. Piec 25 minut w 190st.

Smocze porady:

Można podawać z sosem pomidorowym lub sosem porowo-rzodkiewkowym.

https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-w-ciescie-francuskim-z-cukinia/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *