Kurczak w cieście francuskim z cukinią nada się zarówno na obiad, ciepłą kolację, jak i jako przekąska na ciepło dla gości. Pycha!
Kurczak w cieście francuskim z cukinią
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 piersi z kurczaka,
- pół niedużej cukinii,
- pół pomidora,
- sos pomidorowy,
- 1 jajko,
- słodka papryka, zioła włoskie,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przekroić na połowy otrzymując 4 kawałki.
- Przyprawić i obsmażyć wstępnie na patelni na oleju po kilka minut z obu stron.
- Ciasto francuskie przekroić na 4 prostokąty.
- Każdy prostokąt posmarować sosem pomidorowym.
- Cukinię obrać. Pomidora umyć. Pokroić na plasterki.
- Na każdym prostokącie (po jednej stronie) ułożyć plasterki warzyw.
- Na warzywa ułożyć kurczaka.
- Każdy prostokąt zwinąć i skleić z kurczakiem i warzywami w środku.
- Zwinięte "kopertki" z ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobinę słodką papryką.
- Piec 25 minut w 190st.
Smocze porady:
Można podawać z sosem pomidorowym lub sosem porowo-rzodkiewkowym.
Dodaj komentarz