Kurczak po hiszpańsku to pyszny kurczak w sosie pomidorowym. To danie sprawi, że poczujecie się jak w słonecznej Hiszpanii.
Dlatego warto przygotować je i zaskoczyć całą rodzinę. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszką.
Kurczak po hiszpańsku
Składniki:
- 4 piersi kurczaka,
- 10 dag szynki/boczku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 duża cebula posiekana,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 szklanka pomidorów z puszki,
- olej, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Na rozgrzany olej układać piersi z kurczaka - smażyć ok 3 minuty. Wyciągnąć.
- Do oleju dodać szynkę i podsmażyć.
- Dodać paprykę i cebulę, smażyć 3 minuty.
- Dodać czosnek, pomidory i przyprawy. Zagotować.
- Włożyć mięso i dusić do miękkości.
Smocze porady:
Warto użyć głębokiej patelni lub rondla, żeby nie mieć dużo zmywania..