Kurczak generalski to kolejna pyszna wariacja z temat kurczaka. Tym razem z nutą smaków azjatyckich.
Kurczak generalski
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 jajko,
- 50 g sosu sojowego,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 cebula,
- 1 kostka rosołowa warzywna,
- 15 g korzenia imbiru,
- 2 ząbki czosnku
- 10 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- chili,
- olej
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę.
- Mąkę kukurydzianą, 20g sosu sojowego, pół szklanki wody i jajko wymieszać.
- Dodać kawałki kurczaka i wymieszać tak, żeby kurczak oblepił się powstałą masą. Odstawić.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i imbir pokroić drobno. Wymieszać.
- Dodać resztę wody i sosu sojowego, kostkę rosołową, ocet i chili. Zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kawałki kurczaka z obu stron.
- Kawałki kurczaka włożyć do gorącego sosu. Wymieszać.
- Najlepiej podawać z ryżem lub kaszą.
Dodaj komentarz