Kurczak generalski

wpis w: dania mięsne | 0

Kurczak generalski to kolejna pyszna wariacja z temat kurczaka. Tym razem z nutą smaków azjatyckich.

Kurczak generalski

Kurczak generalski

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • 50 g sosu sojowego,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • 15 g korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • chili,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę.
  2. Mąkę kukurydzianą, 20g sosu sojowego, pół szklanki wody i jajko wymieszać.
  3. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać tak, żeby kurczak oblepił się powstałą masą. Odstawić.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i imbir pokroić drobno. Wymieszać.
  5. Dodać resztę wody i sosu sojowego, kostkę rosołową, ocet i chili. Zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną.
  6. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kawałki kurczaka z obu stron.
  7. Kawałki kurczaka włożyć do gorącego sosu. Wymieszać.
  8. Najlepiej podawać z ryżem lub kaszą.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-generalski/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *