Jeżeli macie ochotę spróbować azjatyckich smaków, ale w upolszczonej wersji, to kurczak azjatycki poleca się na obiad.
Kurczak azjatycki
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 2 cm korzenia imbiru,
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego lub tahini
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka pokroić w kostkę.
- W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, starty na tarce 1 cm obranego imbiru, sól i pieprz.
- Dodać kurczaka do miski, wymieszać, żeby się oblepił panierką.
- Smażyć kawałki kurczaka na oleju na patelni (uważać, żeby się nie posklejały) po ok 8 minut z obu stron.
- W międzyczasie w garnku zmieszać przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, starty na tarce 1 cm imbiru, ocet, miód, drobniutko pokrojoną paprykę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy.
- Zagotować sos co chwilę mieszając.
- Usmażone kawałki kurczaka włożyć do garnka z gorącym sosem. Posypać sezamem. Dobrze wymieszać.
Dodaj komentarz