Tym razem smaki bałkańskie: kurczak ajvar. Ajvar to warzywna pasta pochodząca z kuchni serbskiej i robiona z bakłażanów, papryki, czosnku i octu. Jako marynata do kurczaka nadaje mięsu świetny smak!
Kurczak ajvar
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 8 łyżek pasty ajvar,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka pomidorów pokrojonych,
- sól, pieprz,
- oliwa
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w paski. Posolić i popieprzyć.
- Natrzeć 5 łyżkami pasty ajvar.
- Zostawić w marynacie w lodówce przynajmniej pół godziny,
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę.
- Zeszklić na oliwie na patelni,
- Na patelnię dodać zamarynowane mięso.
- Zalać zwartością puszki z pomidorami.
- Dodać resztę pasty ajvar, Dobrze wymieszać.
- Gotować razem ok 20 minut.
Dodaj komentarz