Kurczak ajvar

wpis w: dania mięsne | 0

Tym razem smaki bałkańskie: kurczak ajvar. Ajvar to warzywna pasta pochodząca z kuchni serbskiej i robiona z bakłażanów, papryki, czosnku i octu. Jako marynata do kurczaka nadaje mięsu świetny smak!

Kurczak ajvar

Kurczak ajvar

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 8 łyżek pasty ajvar,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w paski. Posolić i popieprzyć.
  2. Natrzeć 5 łyżkami pasty ajvar.
  3. Zostawić w marynacie w lodówce przynajmniej pół godziny,
  4. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę.
  5. Zeszklić na oliwie na patelni,
  6. Na patelnię dodać zamarynowane mięso.
  7. Zalać zwartością puszki z pomidorami.
  8. Dodać resztę pasty ajvar, Dobrze wymieszać.
  9. Gotować razem ok 20 minut.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-ajvar/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *