Chcesz zaskoczyć znajomych nietypowym deserem? Kubeczki czekoladowe z dżemem, bitą śmietaną i owocami chociaż są bardzo proste, ale są też bardzo efektowne.
Kubeczki czekoladowe
Składniki:
- czekolada gorzka,
- czekolada mleczna,
- dżem o dowolnym smaku,
- śmietana 30%,
- 2 kiwi
Przygotowanie:
- Czekolady połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Pędzelkiem kuchennym posmarować roztopioną czekoladą papilotki (dokładnie!).
- Papilotki z czekoladą wsadzić do zamrażalnika na co najmniej 1,5 godziny.
- Po stwardnieniu czekolady, papilotki DELIKATNIE zdjąć z kubeczków czekoladowych.
- Do kubeczków włożyć po 1,5 łyżki dżemu.
- Odłożyć do lodówki.
- Ubić śmietanę, nałożyć ją do wnętrza kubeczków czekoladowych z wykorzystaniem rękawa cukierniczego.
- Ozdobić kubeczki czekoladowe kiwi pokrojonym w ósemkę.
Smocze porady:
Kubeczki w zamrażarce można trzymać dla pewności dłużej. Może się też zdarzyć tak, że podczas zdejmowana papilotek zaczną się topić i trzeba je będzie na chwilę z powrotem umieścić w zamrażarce.
Przy zdejmowaniu papilotek z kubeczków czekoladowych warto wyjmować je z zamrażarki pojedynczo.
Smok poleca pigwowy dżem na wypełnienie kubeczków 🙂
Dodaj komentarz