Kruche ciasto z rabarbarem z pianką jest przepyszne. Koniecznie musicie je wypróbować teraz, kiedy jest sezon na rabarbar.
Do rabarbaru można dodać też inne owoce, np. truskawki albo jabłka. Też będzie świetnie smakować. A dla miłośników jabłek, Smok poleca też szarlotkę z kruszonką.
Kruche ciasto z rabarbarem z pianką
Składniki:
- ok 2,5 szklanki mąki (400g),
- 200g masła w temperaturze pokojowej,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 3 łodygi rabarbaru,
- sól.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, cukier waniliowy, wodę, sól, 4 łyżki cukru pudru i 3 żółtka razem wymieszać. Zagnieść ciasto.
- Ciasto rozłożyć w formie. Nakłuć widelcem.
- Rabarbar umyć i pokroić na ok 1cm plasterki. Rozłożyć na cieście.,
- Białka ubić z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę.
- Piankę rozsmarować na wierzchu ciasta na rabarbarze.
- Piec 1 godzinę w 180st.
Smocze porady:
Do rabarbaru można dodać też inne owoce, np. truskawki albo jabłka. Też będzie świetnie smakować.
Dodaj komentarz