Mając przepis podstawowy na kruche ciasto ogranicza Was już tylko fantazja i dostęp do składników. Wyczarujecie z niego wiele różnych ciast na kruchym spodzie. Podzielcie się swoimi pomysłami na wykorzystanie takiej bazy.
Kruche ciasto
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- niecała szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 225g masła,
- 3 żółtka jaj,
- 3 łyżki zimnej wody,
- sól.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, sól, żółtka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wodę wymieszać. Zarobić ciasto.
- 1/3 uzyskanego ciasta odłożyć do lodówki lub zamrażarki na ok 15-30 minut aż ciasto stwardnienie.
- Piec 50 minut w 180st.
Smocze porady:
Na tak przygotowane ciasto (przed upieczeniem) nałożyć owoce. Z białek, które zostaną po zarobieniu ciasta kruchego, można ubić piankę z odrobiną cukru pudru i delikatnie rozsmarować na wierzchu na owocach.
Danuta
Jak upiekę to się pochwalę
Bardzo Gruby Smok
Koniecznie proszę się chwalić! 🙂 A przede wszystkim zajadać ze smakiem