Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem są przepyszne i bardzo syte. Z przepisu wychodzi ok 9-10 krokietów, którymi spokojnie naje się 4-5 osób. Mimo że są ciut pracochłonne, warto je przygotować dla ich świetnego smaku.
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 10 jajek
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- pół cebuli,
- bułka tarta,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- 8 jajek ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Mleko, wodę, mąkę, 1 jajko, proszek do pieczenia, odrobinę soli i cukru zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
- Pokrojone ugotowane jajka zmieszać z cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i wymieszać.
- Na każdy naleśnik położyć część farszu jajecznego. Zwinąć w "kopertkę".
- Zwinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na słoty kolor.
Smocze porady:
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz