Nie macie pomysłów już jak przygotować jabłka do zjedzenia? Smok poleca knedle z jabłkami. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo sycące. Smok najbardziej lubi knedle posypane cukrem i polane roztopionym masełkiem, a Wy?
Knedle z jabłkami
Składniki:
- 7-8 ziemniaków,
- ok 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- sól,
- ok 5 jabłek,
- cukier.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu i ostygnięciu, ziemniaki należy zmiksować. Powstanie masa o konsystencji budyniu.
- Dodać mąkę, żółtko i sól. Całość wymieszać i wyrobić aż do osiągnięcia elastycznego ciasta.
- Umyć i obrać jabłka. Wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na nieduże plasterki/kostkę.
- Odrywać po kawałeczku ciasta. Na środek kłaść kawałek jabłka i zawijać ciasto wokół owocu.
- Gotowe knedle wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować ok 7 minut po wynurzeniu knedli na powierzchnię.
Smocze porady:
Ciasto jest lepiące, więc lepiąc knedle warto co pewien czas maczać ręce w mące.
Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, można obtaczać każdy kawałek jabłka w cukrze.
Dodaj komentarz