Kluski leniwe, znane przez niektórych jako pierogi leniwe, to chyba najprostsze, bezmięsne danie obiadowe. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 3 składniki, więc jest to idealny pomysł na szybki, prosty obiad. Zwłaszcza dobrze się sprawdza w czasie pandemii, kiedy jak najrzadziej robimy zakupy.
Zasmakuje na pewno i dużym, i małym 🙂
Kluski leniwe
Składniki:
- 220g zmielonego twarogu,
- 120g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Jeżeli ciasto się klei, dosypać trochę mąki.
- Podzielić ciasto na kawałki. Każdy z kawałków zrolować w walec o średnicy ok 2cm.
- Pociąć walce na kawałki co ok 1,5cm.
- Gotować kluski w osolonej gotującej się wodzie ok 5 minut aż wypłyną na powierzchnię wody.
- W międzyczasie na patelce roztopić masło.
- Podawać gorące, polane masłem i posypane cukrem.
Dodaj komentarz