Tęsknicie za normalnością? Zjedlibyście coś, co jadaliście na mieście wracając z imprezy? Kebab z kurczakiem i warzywami w wersji domowej da Wam choć namiastkę tego.
Kebab z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 350g mąki pszennej,
- 1 saszetka suchych drożdży,
- 1,5 szklanki mleka,
- łyżeczka cukru,
- 30g masła miękkiego,
- 1 jajko,
- łyżeczka soli,
- sezam [ewentualnie],
- 2 piersi z kurczaka,
- łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- 2 pomidory,
- 3 ogórki konserwowe,
- 4 łyżki ukurydzy,
- 1 mała cebula,
- 1/2 sałaty lodowej,
- sosy wedle uznania.
Przygotowanie:
- Drożdże, cukier i połowę ciepłego mleka wymieszać i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości zaczynu.
- Dodać mąkę, sól, resztę mleka i masło.
- Wyrobić ciasto, zostawić na godzinę aż wyrośnie.
- Zrobić 2 kule, spłaszczyć. Naciąć na wierzchu delikatnie (niezbyt głęboko!).
- Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem. Zostawić do dalszego wyrośnięcia na 10 minut.
- Piec 20 minut w 200st.
- Ostrożnie przekroić na pół i naciąć w środku, żeby z każdego placka powstały po 2 "koperty".
- W międzyczasie piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Natrzeć przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na oliwie.
- Pomidora pokroić w kostkę, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Sałatę podrzeć na małe fragmenty,
- Do "kopertek" z chlebka powkładać kawałki kurczaka, warzywa i sosy.
- Na koniec można całość podgrzać w mikrofalówce.
Dodaj komentarz