Karczek wieprzowy w sosie własnym to prosta klasyka gatunku. Pasuje do każdej surówki, sałatki lub warzyw.
Karczek wieprzowy w sosie własnym
Składniki:
- 4 plastry karczku,
- 1 łyżka mąki,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 cebula,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- sól, pieprz,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- olej.
Przygotowanie:
- Karczek przyprawić i obsmażyć z obu stron na oleju. Wyjąć z garnka.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku.
- Do cebuli włożyć karczek. Wlać wodę. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.
- Dusić ok 45 minut.
- Zagęścić sos mąką.
Dodaj komentarz