Jeżeli lubicie mięsne obiady i lubicie przygotowywać dania na parze, karczek wieprzowy na parze to strzał w dziesiątkę! Pyszny i robi się niemal sam.
Karczek wieprzowy na parze
Składniki:
- 5 plastrów karczku wieprzowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 5 grzybów suszonych,
- 500ml wody,
- 3 łyżki oleju,
- papryka słodka,
- odrobina papryki ostrej,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie plastry karczku przyprawić dokładnie solą, pieprzem i papryką i nasmarować olejem.
- Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno (czosnek można przecisnąć przez praskę).
- Do garnka wlać wodę. Dodać rozdrobnione cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i grzyby.
- Gotować na parze nad tą wodą plastry karczku przez ok 40 minut.
- Wodę spod karczku zmiksować - powstanie sos.
- Podawać plastry karczku polane sosem.
Dodaj komentarz