Delikatne ale pyszne mięso idealne dla każdego? Te wymogi na pewno spełni indyk ze szpinakiem gotowany na parze!
Indyk ze szpinakiem gotowany na parze
Składniki:
- ok 200g liści szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 10g tartego sera mozarella,
- 50g orzechów włoskich,
- 125g sera ricotta,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 duża pierś z indyka (ok 1kg),
- 8 plasterków szynki wolnodojrzewającej,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak umyć, oderwać łodyżki, posiekać. Poddusić na patelni.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać tarty ser i wymieszać.
- Dodać orzechy, ser ricotta, sól, pieprz i zmiksować razem.
- Filet z indyka naciąć wzdłuż grubszej strony piersi uważając, żeby nie przeciąć całkowicie.
- Posolić i popieprzyć filet z każdej strony.
- Nałożyć masę szpinakową do środka.
- Owinąć plastrami szynki wolnodojrzewającej.
- Gotować na parze ok 90 minut aż mięso będzie miękkie.
- Podawać indyka pokrojonego na plastry.







Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz