Tapas to są tradycyjne hiszpańskie przekąski. Natomiast hiszpańskie crocquetas to tapas w wersji polskiej. Więc dzięki tej potrawie poczujecie się troszkę jak na wakacjach w słonecznej Hiszpanii.
Hiszpańskie crocquetas
Składniki:
- 2 jajka,
- 50g sera parmezan,
- 250g fleta z indyka,
- 100g świeżych liści szpinaku,
- bułka tarta,
- olej,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepać na talerzu. Dodać sól i pieprz.
- Dodać ser, filet z indyka i szpinak. Całość rozdrobnić blenderem.
- Dodać 15g bulki tartej y wymieszać.
- Formować kule, obtaczać je w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej.
- Smażyć na głębokim oleju.
Smocze porady:
Można nie dawać szpinaku - wtedy wyjdą piękne pomarańczowe kule.
Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek - będzie bardziej hiszpańsko.
Dodaj komentarz