Niebanalny i szybki pomysł na potrawę z ziemniaków – typowa hiszpańska potrawa tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla ziemniaczana. Choć jest to tylko omlet z ziemniakami, jest niezwykle smaczne.
Hiszpańska tortilla
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Smażyć ziemniaki na oliwie na patelni przez ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać cebulę. Doprawić. Smażyć jeszcze 10 minut.
- Wlać roztrzepane jajka. Doprawić. Zmieszać z ziemniakami. Smażyć ok 5 minut aż jajka od dołu się zetną.
- Tortillę przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 5 minut.
Smocze porady:
Przy obracaniu tortilli trzeba pomoc sobie talerzem.
Dodaj komentarz