Proste danie jednogarnkowe – idealne dla osób, które zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Więc nawet jeżeli nie masz doświadczenia, nie martw się, że gulasz z czerwoną fasolą Ci nie wyjdzie. Nie tylko jest proste w wykonaniu, ale też smakuje wyśmienicie.
gulasz z fasolą
Składniki:
- 300g mięsa na gulasz (dowolnie kurczak, wieprzowina, indyk),
- przyprawa do gulaszu (lub inna),
- 1 cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 2 pomidory,
- 100 g pieczarek,
- puszka czerwonej fasoli,
- szklanka passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany.
Przygotowanie:
- Mięso na gulasz pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu (lub inną) i usmażyć na oleju na głębokiej patelni.
- Dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć.
- Dodać paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę, podsmażyć.
- Dodać pomidory pokrojoną w kostkę i odcedzoną fasolę, cały czas trzymając patelnię na ogniu.
- Wlać passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy, przyprawy wedle uznania.
- Całość zamieszać i dusić.
Smocze porady:
Wybór mięsa do gulaszu jest dowolny - dobrze smakuje zarówno z kurczakiem, jak i indykiem, wieprzowiną czy wołowiną.
Zamiast przyprawy do gulaszu można użyć przyprawy do danego typu mięsa (np. przyprawy do kurczaka, do wołowiny etc).
Dobrze wykorzystać głęboką patelnię lub rondel, żeby całość się zmieściła.
Dodaj komentarz