Fioletowy tort z masą jogurtową to kolejna propozycja do kolekcji kolorowych tortów – tym razem oczywiście dla wielbicieli koloru fioletowego. Lekki i smaczny.
Inne kolorowe torty: tort zielony, tort niebieski i tort pomarańczowy 🙂
Tort z masą jogurtową z borówkami
Składniki:
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
- MASA ŚMIETANOWA FIOLETOWA: 250ml śmietanki 30%, 1 duży jogurt borówkowy, 1 łyżka żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody, borówki,
- MASA ŚMIETANOWA BIAŁA: 250ml śmietanki 30%, 1 duży jogurt naturalny, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody,
- OWOCE: borówki, maliny do dekoracji.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia i sól i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
- Rozpuścić (dokładnie!) żelatynę w 1/3 w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia.
- Ubić śmietanę. Po łyżce dodać jogurt borówkowy miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Dodać borówki
- Na spodnią warstwę biszkoptu wyłożyć fioletową masę śmietanową.
- Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
- Ubić śmietanę. Po łyżce dodać jogurt borówkowy miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Dodać borówki
- Na spodnią warstwę biszkoptu wyłożyć fioletową masę śmietanową.
- Przykryć górną warstwą biszkoptu.
- Ubić śmietanę. Po łyżce dodać jogurt naturalny miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać.
- Białą masę śmietanową rozłożyć na wierzchu tortu.
- Udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
Dodaj komentarz