Fioletowy tort z masą jogurtową z borówkami

wpis w: ciasta, desery, owoce, torty | 0

Fioletowy tort z masą jogurtową to kolejna propozycja do kolekcji kolorowych tortów – tym razem oczywiście dla wielbicieli koloru fioletowego. Lekki i smaczny.

Inne kolorowe torty: tort zielony, tort niebieski i tort pomarańczowy 🙂

Tort z masą jogurtową z borówkami

Tort z masą jogurtową z borówkami

Czas przygotowania: 40 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 20 minut/y

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
  • MASA ŚMIETANOWA FIOLETOWA: 250ml śmietanki 30%, 1 duży jogurt borówkowy, 1 łyżka żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody, borówki,
  • MASA ŚMIETANOWA BIAŁA: 250ml śmietanki 30%, 1 duży jogurt naturalny, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody,
  • OWOCE: borówki, maliny do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  2. Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia i sól i miksować na niskich obrotach.
  3. Piec 40min w 175st.
  4. Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
  5. Rozpuścić (dokładnie!) żelatynę w 1/3 w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia.
  6. Ubić śmietanę. Po łyżce dodać jogurt borówkowy miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Dodać borówki
  7. Na spodnią warstwę biszkoptu wyłożyć fioletową masę śmietanową.
  8. Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
  9. Ubić śmietanę. Po łyżce dodać jogurt borówkowy miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Dodać borówki
  10. Na spodnią warstwę biszkoptu wyłożyć fioletową masę śmietanową.
  11. Przykryć górną warstwą biszkoptu.
  12. Ubić śmietanę. Po łyżce dodać jogurt naturalny miksując na niskich obrotach, Dodać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać.
  13. Białą masę śmietanową rozłożyć na wierzchu tortu.
  14. Udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
https://www.bardzogrubysmok.pl/fioletowy-tort-z-masa-jogurtowa-z-borowkami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *