Chcesz sprawić niespodziankę rodzinie w ramach obiadu, a w kuchni masz tylko filety z kurczaka? Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami będzie rozwiązaniem. Niby kurczak, a jednak z niespodziewanym farszem w środku, który (choć prosty) nadaje potrawie oryginalnego smaku.
Smok poleca fileta z kurczaka podawać z pieczonymi ziemniakami z piekarnika.
Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami
Składniki:
- 2 większe filety z kurczaka,
- 50g sera żółtego,
- 50g pieczarek,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
- W międzyczasie filety dokładnie umyć.
- Każdy filet naciąć delikatnie, żeby powstała "kieszonka". Należy uważać, żeby nie przeciąć filetów na wylot.
- Ser żółty pokroić w kosteczkę lub plasterki.
- Natrzeć filety solą, pieprzem i słodką papryką.
- Do "kieszonek" włożyć ser i pieczarki.
- Spiąć "kieszonki" wykałaczką.
- Ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym. Lekko podlać je oliwą z oliwek.
- Piec 40 minut w 180st pod przykryciem z folii aluminiowej.
Dodaj komentarz